Uten statistikk er du fortapt

Noe populistisk overskrift der, men når det kommer til din hjemmeside så stemmer frasen bra. Statistikk er selve grunnlaget for å vite om du bruker energien din riktig eller ikke.

Alt for ofte ser vi hvor lite folk flest bryr seg om statistikk i forhold til hjemmesiden deres. Dette gjelder spesielt toppledelse i selskaper. De tar utgangspunkt i at tallene presentert som fakta lagt fram av markedsavdelingen er riktige. Det samme gjør mange når Gule Sider eller andre kataloger forteller de om hvor mange “besøkende” de har sendt til en kundes hjemmesider.

Fakta er at mange statistikkverktøy lyver med opp til 90%. Løgnen oppstår fordi verktøyet ikke sorterer bort all bot-trafikken, men ganske enkelt ser på all trafikk som om det var folk. Det er det ikke. Derfor trenger du å bruke verktøy som forteller deg noe som er nærmere sannheten – med mindre din virksomhet dreier seg om å lure folk til å tro at du har mer besøkende enn hva du faktisk har. Selger du visningsannonser, vil jeg anta at det kan være fristende å ty til denne typen manipulasjon. For alle andre dreier det seg om å ta beslutninger på et så sant grunnlag som mulig.

De to verktøyene jeg vet med sikkerhet gir noenlunde riktige tall på besøkende, er Statcounter og Google Analytics. Selv foretrekker jeg Statcounter siden de har et mer intuitivt grensesnitt, og det er lettere å tolke dataene. Google Analytics har en tendens til å vise masse flotte grafer, men du går deg lett vill i alle dataene.

Det viktige her er bruke dataene du samler inn mye og ofte. Helst daglig. Recent Keyword Activity i Statcounter gir uvurderlig informasjon om hvilke søkeord folk faktisk bruker i sine søk. Jeg har mang en gang oppdaget helt nye ord og fraser som jeg ikke i min villeste fantasi hadde kommet på selv.

Få inn statistikk på alle sidene dine. Om du hittil har brukt AWStats eller et av de andre innebygde statistikkverktøyene på de fleste webhotell, vil du antagelig få deg en ubehagelig overraskelse når du innser at det du trodde var 500 daglige besøkende, faktisk var mindre enn 50. Men, når du har kommet over det første sjokket, vil du fort innse at det er mye morsommere å jobbe med noe du vet, enn å være i drømmeland.

Hva er din erfaring?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

small_c_popup.png

Få flere henvendelser til ditt firma

La oss snakke sammen om internettmarkedsføring